در ابتدا بهتر است بدانید کارتن متشکل از کاغذ بوده و میتواند بازیافت گردد و به همین دلیل گزینه بسیار مناسبی برای بسته بندی تلقی میشود. ورق های کارتن ها به صورت چند لا تولید میشود که ما اینجا به ورق های کارتن 3 لایه و 5 لایه می پردازیم. ورق های کارتن بر مبنای فلوت (A,B,C,E) و لایه های آنها تقسیم میشود.
مزایای بسته بندی های کارتنی
کارتن از دیرباز تا کنون یکی از متداول ترین بسته بندی ها محسوب میشود، از قدیم انواع و اقسام کالا ها را درون پاکت های کاغذی به دست مشتری میدادند، امروزه نیز یکی از پرمصرف ترین بسته بندی ها جعبه های مقوایی و کارتنی است. این گونه پک ها با وزن سبکی که دارند قابلیت حمل اجسام با وزن سنگین تر را داشته اند بدون آنکه خسارتی متوجه آنها شود. با وجود قابلیت چاپ بالا و نداشتن محدودیت در طرح و رنگ میتوانند در زمینه صادرات بهتر ار هر نوع بسته بندی دیگر عمل کنند هم چنین در کنار دو مورد عنوان شده، به دلیل آنکه پایه این بسته بندی ها از کاغذ میباشد، قابلیت تجزیه پذیریشان بالا بوده و به سرعت وارد چرخه ی بازیافت میشوند.
انواع کارتن لایه دار بسته بندی
نوع کارتن به تعداد لایه ها و فلوت های استفاده شده بستگی دارد یعنی اینکه هرچه لایه های کارتنی بیشتر باشد مقاومت و قیمت تمام شده آن نیز افزایش می یابد. کار اصلی فلوت ها این این است که باعث مستحکم تر شدن کارتن میشوند تا بتوانند محصولاتی با وزن بالا را درون خود به خوبی نگه دارند. فلوتهای BC ،CE و EB از پرکاربرد ترین فلوت ها محسوب میشوند که پاسخگوی بسته بندی انواع محصولات میباشد.
سفارش کارتن
کارتن ها در انواع متعددی وجود دارند که 2 لایه، 3 لایه، 5 لایه و 7 لایه از انواع آنها هستند که متداول ترین آنها کارتن سه لایه است و بریا محصولات زیادی استفاده میگردد و تحمل وزنی تا 12 کیلوگرم را دارد. برای سفارش کارتن می بایست یکسری اطلاعات لازم را در اختیار تولید کننده قرار دارد، اطلاعاتی همچون ابعاد، نوع کارتن، طرح و چاپ و خدمات آن و غیره مهم اند که در قیمت تمام شده بسته بندی اثر گذاشته و بودن آنها الزامی میباشد.
تولید کارتن
یک کارتن از زمانی که در مرحله اول خمیر بوده و بعد به ورق تبدیل شده تا آخرین مرحله آن که برش و دایکات میباشد در تولید به سر میبرد. یعنی دقیقا از زمانی که ابعاد توسط مشتری در اختیار کارشناسان فروش قرار گرفته و تا پایان مرحله چاپ پوستر در کارتن های لمینتی و کات خوردن شیت های کارتن و جعبه بسته بندی، همگی در مرحله تولید میباشند و بعد از عبور این مرحله تسمه کشی شده و شرینگ شده آماده تحویل و ارسال برای مشتری میباشد.
کارتن دو لایه
کارتن دو لایه یا 2 لا که بسیار کم کاربرد است به صورت یک لایه چین دار و یک لایه صاف در زیر یا روی آن قرار میگیرد که شامل دو لایه ورق میگردد که کارتن دولایه را تشکیل می دهد و اصطلاحا معروف به single face بوده که دارای فلوت B و E میباشد.
کارتن سه لایه
کارتن های سه لایه اصولا کارتن هایی هستند که یک لایه کاغذ چین دار در وسط و دو لایه صاف (بدون چین) دیگر در زیر و روی لایه چین دار قرار میگیرد که در اصل سه لایه میشوند و کارتن سه لا را تشکیل میدهند. قابل ذکر است که با توجه به نیازی که در بسته بندی وجود دارد میتوان لایه های کارتن را تغییر داد، که میتوان برای بسته بندی اجسامی با وزن متوسط استفاده گردد.
فلوت کارتن سه لایه C,A,B,E میباشد که E برای جعبه های کوچک و ظریف که شکل و شمایلی زیباتر دارند مورد استفاده قرار میگیرد و A,B برای جعبه کارتن هایی که ابعاد و اندازه متوسطی دارند مورد استفاده قرار میگیرد و فلوت C برای کارتن های بزرگتر که اصطلاحا کارتن مادر به آنها گفته میشود استفاده میگردد.
کارتن چهار لایه
کارتن 4 لایه نیز همانند سینگل فیس است که لایه رویی آن از ورق فلوت دار تشکیل شده است که باید اینگونه کارتن ها را لمینت کرد. کارتن 4 لایه را میتوان برای اکثر بسته بندی های لوازم خانگی، بسته بندی هایی مثل کارتن مادر لمینتی خشکبار و غیره میتوان استفاده کرد. این کارتن به دلیل آنکه لمینت میشود، استقامت خوبی به جعبه میدهد.
کارتن پنج لایه
ورق کارتن 5 لایه در ایران از فلوت های EB و BC استفاده می شود. بر حسب نیاز محصول میتوان از این محصول استفاده کرد، این نوع کارتن ها با توجه به لایه های زیادی که درشان بکار رفته است توانایی حمل اجسام سنگین تر را داشته و میتوانند بدون آسیب کالاهای درون خود را به مقصد مورد نظر چه در حمل و نقل و چه محصولات دیگر برسانند.
کارتن هفت لایه
ورق 7 لایه در ایران بیشتر برای صادرات استفاده میشود زیرا به علت حمل و نقل طولانی و زیاد، باعث محفوظ ماندن محصول از صدمات احتمالی میباشد.